Tweedehands auto: 5 tips om de historie te checken

Tweedehands auto: 5 tips om de historie te checken

Als je op het internet kijkt zul je merken dat er duizenden tweedehands auto’s te koop zijn. Veel van deze auto’s zijn goed onderhouden en rijden prima, maar er worden natuurlijk ook minder goede auto’s met veel problemen verkocht. In dit artikel geven we je 5 tips om te checken of de historie van een tweedehands auto klopt. Zo kun je voorkomen dat je een auto koopt met veel problemen.

1. Controleren van de papieren

Bij de aankoop van een tweedehands auto is het zeer belangrijk dat je eerst controleert of alle papieren in orde zijn. Je ziet op het kentekenbewijs of de verkoper van de tweedehands auto daadwerkelijk de eigenaar is. Deze gegevens verifieer je met het legitimatiebewijs van de verkoper. Vervolgens kijk je naar de onderhoudsgeschiedenis inclusief de bonnen van enige reparaties van de occasion Vergeet hierbij niet te controleren of het chassisnummer overeenkomt met het nummer dat op het kentekenbewijs staat vermeld.

2. Tweedehands auto checken bij de RDW

Een voertuigrapport wordt bij de RDW aangevraagd. In dit rapport staan de gegevens die zijn geregistreerd bij de RDW. In het Voertuigrapport van de RDW is de volgende lijst opgesomd:

  • Het volledige overzicht van de kilometerstanden;
  • De laatst geregistreerde kilometerstand;
  • Tellerstandoordeel;
  • Algemene voertuiginformatie.

Alleen de eigenaar van de tweedehands auto kan het RDW-voertuigrapport aan de hand van zijn DigiD opvragen. Als de tweedehands auto op naam van een bedrijf staat vragen zij het rapport op via een RDW-certificaat of eHerkenning. Daarom dient de verkoper het rapport voor jou aan te vragen vóórdat je tot de koop overgaat.

RDW-gegevens vóór aankoop

Voordat je de verkopen om een compleet voertuigrapport vraagt kun je zelf op de site van het RDW voor Nederlandse voertuigen een gratis RDW-kentekencheck doen. Met zo’n check krijg je een overzicht van een deel van de voertuiggegevens. Met een kentekencheck krijg je immers inzicht in de historische gegevens van een voertuig.

Ook kun je direct zien of de auto wel overgeschreven kan worden. Als er bij ‘Tenaamstelling mogelijk?’ ‘Nee’ wordt aangegeven, is het niet mogelijk om deze auto over te schrijven. Als dit het geval is kan het betekenen dat het voertuig als gestolen staat opgegeven of staat geregistreerd als geëxporteerd (het wordt naar het buitenland verscheept). Ook zie je veel andere details van jouw mogelijke tweedehands auto’s zoals of de auto bij een ongeval betrokken is geweest.

3. Checken van de kilometerstand van de tweedehands auto

Het controleren van de kilometerstand van de occasion die je op het oog hebt is erg belangrijk. Het RDW heeft een speciale sectie om te checken of een kilometerstand logisch is. Dit beoordeelt men aan de hand van verplichte kilometerregistraties die RDW-erkende garages moeten doen. Het knoeien met de kilometersttand wordt sinds 2014 als kilometerfraude gezien en is strafbaar.

4. Googelen van het kenteken

Ook een tweedehands auto googelen kan veel informatie opleveren. Zo kan je zien of de auto eerder te koop aangeboden is (en voor welke prijs).

5. Originele papieren en facturen van de tweedehands auto

Als je een tweedehands auto koopt bij een particulier moet hij de originele verkoopfactuur kunnen overhandigen. Als je een tweedehands auto koopt bij een professional dient deze ook nog een nieuwe factuur op te maken. Op deze factuur dienen de volgende gegevens te staan:

  • Naam en gegevens van de vorige kopers en verkopers;
  • Datum waarop de auto is gekocht;
  • Betalingsvoorwaarden en de prijs;
  • Kenmerken van de auto (merk, model, bouwjaar);
  • Prijs van de overname;
  • Informatie over de geboden verkoopgarantie.

Als al deze informatie in orde is en de verkoopfactuur origineel is dan kan je ervan uitgaan dat de occasion in orde is. Het enige wat dan nog rest is onderhandelen over de prijs, zodat je snel kunt genieten van jouw occasion. Op onze website zie je een uitgebreid assortiment van de beste tweedehands auto’s tegen de scherpste prijs.