Waar moet je op letten bij de aanschaf van een hybride of elektrische

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een hybride of elektrische

Het is allang niet meer bijzonder dat je buurman een elektrische auto rijdt. De dagen, dat het rijden met een dikke diesel of een ronkende v8 nog het summum was, liggen ver achter ons. Eerst was er de hybride auto, waarvan Toyota toch wel heer en meester was. Enkele jaren later werd door Tesla en de belastingdienst het volledige elektrisch rijden ontzettend populair.

Sta jij inmiddels op het punt ook een hybride of elektrische auto te kopen
dan hebben we een aantal praktische tips voor jou.

 

1.) Is de actieradius voldoende voor jouw werk/privé situatie?

Iedereen weet dat de actieradius van elektrische auto’s niet erg groot is. Is dat een probleem in jouw situatie, dan adviseren we je een hybride auto te kopen. De actieradius is groter en je rijdt een stuk zuiniger.

 

2.) De staat van de accu ?

Het duurste onderdeel van een elektrische of hybride auto is de accu. Accu’s zijn helaas aan slijtage onderhevig en net als bij smartphones slijt de laadcapaciteit. Dit heeft uiteraard weer effect op de actieradius. Vraag dus na bij de dealer wat het slijtagepatroon is en vraag naar realistische ervaringsgetallen.

 

3.) De kosten voor het vervangen van een accu ?

De kosten voor elektrische auto rijden zijn behoorlijk onzeker. Het is lastig rekenen wat elektrisch rijden kost met een hybride of volledig elektrische occasion. De nog onduidelijke levensduur van accu’s kunnen de aanschafprijs van elektrische occasion onverwachts ophogen. De restwaarde van dit elektrisch aangedreven occasions lijkt nu nog wat hoger te liggen dan bij de diesels en benzine varianten. Maar ook hierin ziet de ANWB schommelingen. Het grote voordeel ligt uiteraard bij de brandstofkosten.

Het is dus van belang bij de aanschaf van een hybride en of elektrische auto een zorgvuldige rekensom te maken met de aanschafkosten, restwaarde en onderhoudskosten en dit af te zetten tegen het traditionele alternatief.

 

4.) Laadmogelijkheden

Inderdaad een elektrische auto moet elke dag aan de laadpaal. Geen enkel probleem natuurlijk als je jouw auto kunt parkeren op de oprit, maar wat als je geen oprit hebt? Woon je in de buurt van oplaadpalen of niet? Google even van te voren wat er in jouw wijk mogelijk is.

 

Los van de bovenstaande tips spelen in je keuze natuurlijk ook hele andere zaken mee. De stijl van de auto, de zitruimte, luxe opties, performance en noem zo maar op. We hopen in ieder geval dat je samen met onze praktische tips kunt komen tot een weloverwogen keuze.

Succes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *