Zakelijk een tweedehands auto leasen: dit moet je weten!

Zakelijk een tweedehands auto leasen: dit moet je weten!

Zakelijk een tweedehands auto leasen klinkt aantrekkelijk wanneer je een ZZP’er of ondernemer bent. Het zakelijk leasen van een bedrijfswagen kan veel voordelen hebben, voor zowel ZZP’ers, freelancers, ondernemers en eigenaren van een eenmanszaak.

Toch zitten er wel een aantal haken en ogen aan het zakelijk leasen van een auto. Je kunt niet zomaar een auto op de zaak kopen. Daarvoor moet je aan een aantal voorwaarden voldoen.

Laten we eens gaan kijken naar waarom je überhaupt een auto zakelijk zou leasen en in welk geval dit aantrekkelijk zou zijn.

Waarom zou je een auto zakelijk leasen? Dit zijn de voordelen! 

Het leasen van een auto kan veel voordelen hebben, en is in sommige gevallen voordeliger dan het kopen van een auto. We zien daarom ook steeds meer mensen een occasion leasen: in 2022 werd er 9,9% vaker zakelijk een auto geleast dan in 2021.

De reden voor het leasen van een auto is simpel. Wanneer je een auto zakelijk gaat leasen, kun je een auto rijden zonder liquiditeit te verliezen. Koop je een auto, dan ben je een groot deel van je geld kwijt. Vooral voor ZZP’ers en kleine ondernemers kan dat een groot probleem zijn. Zij zouden hun geld beter kunnen gebruiken door het te investeren in bijvoorbeeld personeel, grondstoffen of marketing.

Nieuwe auto of tweedehands auto leasen? 

Leasen kan dus voordeliger zijn dan het kopen van een auto. Maar kun je dan beter voor een nieuwe auto of tweedehands auto gaan? Welke optie biedt meer voordelen voor mensen die een eigen bedrijf hebben?

In principe maakt het niet uit of je een nieuwe of tweedehands auto least. Er wordt door geen enkele instantie, zoals de Belastingdienst, onderscheidt gemaakt tussen het zakelijk leasen van een nieuwe auto of een occasion.

Wel zul je een verschil in prijs zijn. Het leasen van een nieuwe auto is nu eenmaal vele malen duurder dan het leasen van een tweedehands auto. Een occasion heeft immers meer geleden, waardoor het verhuurbedrijf ook minder zal vragen voor het leasen van deze auto. Dit betekent dat je als ondernemer meer geld overhoudt door een tweedehands auto te leasen.

Wat regelt de verhurende partij voor mij? 

Wil jij een zakelijke auto leasen? Dan kun je ervanuit gaan dat de verhurende partij de volgende zaken voor jou regelt:

  • Het onderhoud van de auto;
  • De verzekering;
  • Wegenbelasting;
  • Pechhulp;
  • APK-keuring.

Kan ik een tweedehands auto zakelijk financial leasen? 

Daarvoor kijken we eerst even naar het verschil tussen een normale lease en financial lease. Bij een normale lease betaal je maandelijks een bedrag voor het gebruik van de auto. De verhurende partij betaalt alle belastingen en verzekeringen. Daarvoor hoef je als zakelijke huurder niet voor op te draaien. Nadat de lease voorbij is, lever je de auto weer in bij de verhurende partij.

Een financial lease werkt hetzelfde, alleen hoef je de auto na het einde van het leasecontract niet meer in te leveren. Je mag de auto houden. De leasemaatschappij financiert de auto, waarna je de schuld maandelijks afbetaalt.

Je kunt jezelf waarschijnlijk wel voorstellen dat een zakelijke financial lease duurder is dan een normale lease. Maar, uiteindelijk ben je wel eigenaar van de auto. Je gooit dus geen geld weg, maar investeert deze als het ware in de auto. Ook wanneer je na het einde van het leasecontract de auto liever niet meer wilt, kun je deze alsnog verkopen en houdt je geld over.

Wat moet ik regelen bij een zakelijke financial lease? 

Ga je een tweedehands auto financial leasen als ondernemer of ZZP’er? Dan zul je een hoop zelf moeten regelen, omdat jij als financieel eigenaar wordt gezien. De leasemaatschappij zorgt immers alleen voor de financiering van de auto. Je zult daarom een hoop zelf moeten regelen bij een zakelijke financial lease, waaronder:

  • Onderhoud, controle en keuring van de auto;
  • Aanvraag en betalen van de verzekering;
  • Betalen van wegenbelasting;
  • Pechhulp.

Wat zijn de fiscale voordelen van een tweedehands auto zakelijk leasen? 

Als ondernemer heb je vaak te maken met fiscale voordelen. Je runt immers een onderneming en loopt een groot risico. De Belastingdienst beloont ondernemers met zulke belastingvoordelen. Ook wanneer je besluit een auto zakelijk te leasen kun je rekenen op een aantal voordelen.

De Nederlands Belastingdienst ziet het leasen van een tweedehands bedrijfswagen als een investering. Je kunt daarom op de volgende fiscale voordelen rekenen:

  • Je kunt de BTW terugvragen bij het doen van de omzetbelasting;
  • Je mag de auto afschrijven en kosten aftrekken van de winst, waardoor je uiteindelijk minder belasting betaalt;
  • Het is toegestaan om de rente af te trekken van de winst;
  • Alle verbonden kosten, waaronder wegenbelasting, brandstof, onderhoud en verzekeringen, mag je aftrekken van de winst.

Het is voor ondernemers dus ontzettend aantrekkelijk om een auto zakelijk te leasen. Maar het blijft niet bij deze voordelen. In sommige gevallen kun je van een aantal extra belastingvoordelen gebruik maken.

Lease je een elektrische auto? Dan kun je gebruik maken van de milieuinvesteringsaftrek (MIA). Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting omdat je de winst fiscaal belast.

Lease je een bestelwagen? Dan kun je gebruik maken van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting omdat je de winst fiscaal belast.

Hoe zit het met de bijtelling bij het zakelijk leasen van een occasion? 

Het nadeel van zakelijk leasen is dat je de tweedehands auto niet zomaar privé kunt gebruiken. Je moet dan namelijk bijtelling betalen. Voor de eerste 500 kilometers die je in één jaar privé rijdt hoef je geen bijtelling te betalen. Na deze vrijstelling betaal je de volgende bijtelling:

  • 22% voor nieuwe auto’s op benzine en diesel;
  • 8% voor elektrische auto’s.

Lease je een oude auto? Dan kan de bijtelling per merk, model en bouwjaar verschillen. Informeer daarom altijd bij de leasemaatschappij om achter de exacte bijtelling te komen.

Het bovengenoemde percentage vermenigvuldig je met de nieuwwaarde van de auto. Ook wanneer je een tweedehands auto zakelijk least gebruik je de nieuwwaarde. De uitkomt tel je op bij het belastbaar inkomen, waar je vervolgens privé belasting over betaalt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *