Dit is het verschil tussen financial en operational lease?
Je denkt erover om een nieuwe auto te nemen. Nu ben je er nog niet helemaal uit of je deze wilt kopen of leasen. Wanneer je meer informatie over leasen zoekt, kom je al snel termen als ‘private lease’, ‘financial lease’ en ‘operational lease’ tegen. Misschien ben je bekend met private lease, maar minder bekend met de laatste twee leasevormen. Laten we eens gaan kijken naar wat een financial lease en een operational lease is, alsook wat het verschil tussen de financial en operational lease is.
Wat is financial lease?
Als jij een auto financial least, dan wordt je financieel eigenaar van de auto. Maar daarvoor hoef je de auto niet in een keer met het volledige bedrag aan te schaffen. In plaats daarvan betaal je een maandelijks bedrag aan de leasemaatschappij, in vorm van een afbetaling. Door een auto financial te leasen, kun je makkelijker een auto aanschaffen zonder een groot bedrag op tafel te hoeven leggen. Dat is interessant wanneer je een ondernemer bent. Je houdt dan namelijk meer geld over voor andere zaken, zoals het aannemen van werknemers.
Voordelen van financial lease
- Je bent eigenaar van de auto zonder in één keer een groot bedrag te betalen;
- Je houdt meer geld over voor andere zaken;
- Als ondernemer mag je de auto op de balans zetten waardoor je deze kunt afschrijven;
- Je betaalt een vast maandbedrag en weet dus waar je vanuit kunt gaan.
Nadelen van financial lease
- Tijdens het leasen betaal je zelf voor de wegenbelasting, verzekering, onderhoudskosten, APK-keuring en pechhulp.
Een auto financial leasen is vooral populair onder ondernemers. Niet gek, want het financial leasen brengt veel voordelen met zich mee, terwijl er weinig nadelen kleven aan het financial leasen van een bedrijfswagen. Deze voordelen gelden voor zowel nieuwe auto’s als tweedehands auto’s.
Wat is operational lease
Een operational lease is erg populair onder ondernemers. Door een bedrijfswagen operational te leasen kun je de verhouding op je balans verbeteren. In sommige gevallen wil je niet dat de auto die jij least op de balans komt te staan. In dat geval kun je beter kiezen voor een operational lease. De leasemaatschappij is en blijft tijdens het leasecontract de financieel en juridisch eigenaar van de auto. Daarom hoef je deze ook niet op de balans te vermelden.
Loopt het leasecontract van de operational lease af? Dan heb je de optie om de auto of bestelwagen te kopen waarna je volledig eigenaar van het voertuig wordt.
Je kunt de operational lease dus zien als de zakelijke vorm van de private lease.
Voordelen van operational leasen
- Je betaalt een vast maandbedrag om de auto te mogen rijden;
- Je bent niet financieel en juridisch verantwoordelijk voor de auto;
- De leasemaatschappij betaalt de wegenbelasting, verzekering, onderhoudskosten, APK-keuring en pechhulp.
- Je houdt meer geld over dan bij het kopen van een auto.
Nadelen van operational leasen
- Je mag de auto niet op de balans zetten en kunt deze ook niet afschrijven. Operational leasen biedt jou dus minder voordelen dan het financial leasen van een auto.
Onder ondernemers zien we dat het operational leasen van een auto populairder is dan het financial leasen van een auto. Veel ondernemers willen lage kosten voor het gebruik van een bedrijfsauto zonder zelf financieel en juridisch aansprakelijk te zijn voor de wagen. Ook willen ze liever niet zelf de belasting, onderhoudskosten en verzekeringspremies betalen. Je kunt het risico dus verleggen door te kiezen voor een operational lease.
Het verschil tussen financial lease en operational lease uitgelegd
Ondertussen is het jou misschien wel duidelijk wat het grote verschil tussen een financial lease en operational lease is. Toch gaan we graag nog even wat dieper in op het verschil, en geven je graag een advies voor welke vorm van leasen jij het best kunt gaan.
Bij een financial lease betaal je een maandelijks bedrag aan de leasemaatschappij. Dit bedrag is de afbetaling van de auto. Jij bent al financieel en juridisch eigenaar van de auto, maar de leasemaatschappij schiet de kosten voor. Je moet zelf wegenbelasting, onderhoud, verzekering en pechhulp betalen. Bij een financial lease kun je de auto wel op de balans meenemen en dus afschrijven bij het voldoen van de omzet- en winst belasting. Wanneer het contract is afgelopen, ben je de volledige eigenaar en hoef je geen maandelijkse kosten meer te betalen.
Bij een operational lease betaal je ook een maandelijks bedrag aan de leasemaatschappij, maar huurt de auto in plaats van dat je deze koopt. De leasemaatschappij is de financieel en juridisch eigenaar van de auto. Jij hoeft zelf dus ook geen wegenbelasting, onderhoudskosten, verzekeringspremies of pechhulp te betalen. Hier zorgt de leasemaatschappij voor. Omdat de auto niet jouw eigendom is, kun je deze ook niet afschrijven op de balans. Je haalt dus minder fiscale voordelen uit het operational leasen van een auto. Wanneer het leasecontract is afgelopen heb je vaak nog een optie tot koop.
Ik ben ondernemer. Kan ik beter een financial lease of operational lease kiezen?
Dat is afhankelijk van het risico dat je wilt lopen en de kosten die je wilt maken. Financial leasen is overduidelijk duurder, maar levert wel meer belastingvoordeel is. Je loopt hier wel een groter risico. Bij de operational lease loop je een kleiner risico en ben je minder kosten kwijt. Echter ben je na het leasecontract wel je auto kwijt en heb je jouw geld nergens ‘ingestoken’