Tweedehands auto kopen? Deze 5 fouten moet je niet maken

Tweedehands auto kopen? Deze 5 fouten moet je niet maken

Als je van plan bent om een tweedehands auto te kopen maak je deze keuze natuurlijk niet zomaar. Om waar te krijgen voor jouw geld moet je op een aantal dingen letten. Om je te helpen hebben we een overzicht gemaakt van 5 fouten die je niet moet maken als je een tweedehands auto gaat kopen.

1. Een tweedehands auto kopen zonder voorbereiding

Als je op zoek bent naar een tweedehands auto is het handig vooraf te bedenken welk type occasion het best bij je past. Denk bijvoorbeeld aan het merk en het model. Bedenk ook welk type tweedehands auto het beste bij je past. Wil je een mooie compacte hatchback? Of past een SUV beter bij jouw wensen? Weeg altijd de voor- en nadelen van de verschillende opties tegen elkaar af. Bedenk ook of je de auto liever koopt bij een betrouwbare dealer of van een particulier. Zo kun je een occasion strategisch kopen.

Voor een autodealer is het belangrijk dat hij een bepaalde reputatie in stand houdt. Als je kiest voor een betrouwbare dealer is de kans dus groter dat de auto in orde is. Ook krijg je bij een dealer meestal garantie. Toch moet je ook bij een dealer scherp blijven voor de beste deal.

2. De tweedehands auto te oppervlakkig inspecteren

Bij het kopen van een tweedehands auto is het goed om te kijken naar de staat van de carrosserie. Die vertelt je namelijk veel over het verleden van de auto en laat zien of de vorige eigenaar goed voor de auto heeft gezorgd. Bekijk daarnaast goed of de occasion die je wilt kopen geen roest, krassen of deuken heeft. Verder moet je op de kleuren letten. Als de kleuren niet overeenkomen betekent dit vaak dat de auto is gerepareerd na een ongeval. Ook het interieur van de auto geeft vaak een goede indicatie over hoe de vorige eigenaar is omgegaan met de auto.

3. De motor en andere onderdelen van de occasion niet controleren

Ook als je niet veel weet over de mechanica van een auto kun je toch zelf snel kijken of er dingen mis zijn met de tweedehands auto. Als je de motorkap opent kun je al snel opmerken of de auto regelmatig is onderhouden. Probeer bijvoorbeeld altijd de motor koud te starten. Bekijk of de auto gemakkelijk start en of het geluid goed klinkt. Bekijk ook of de banden nog goed zijn. De groeven van de banden moeten minimaal 5 millimeter diep zijn. Controleer daarnaast het oliepeil en de hoeveelheid andere vloeistoffen.

4. Een tweedehands auto kopen zonder testrit

Bij het maken van een testrit kom je erachter of de auto zich goed gedraagt in beweging. Op deze manier kom je achter de staat van de verschillende onderdelen van de auto en merk je of er sprake is van mankementen. Luister goed naar de geluiden die de motor maakt en kijk of de auto in een mooie rechte lijn rijdt. Ook is het zeer belangrijk om te kijken of de koppeling niet te lang is en dat er geen controlelampjes branden.

5. De geschiedenis van de auto niet controleren

Iedereen kent de opmerking ‘van een oud vrouwtje geweest, altijd binnen gestaan en dealer onderhouden’. Als je naar jouw droom-occasion gaat kijken is het belangrijk dit te controleren. Zijn alle papieren aanwezig? Blijkt uit die papieren dat de auto dealer-onderhouden is? Ook het checken van het kenteken bij de RDW en het controleren van de kilometerstand bij de Nationale Auto Pas biedt extra zekerheid. Tot slot is het natuurlijk goed om de prijzen van vergelijkbare tweedehands auto’s te checken. Zo weet je of je een goede prijs betaalt of dat er nog ruimte is voor onderhandeling. Tot slot kan je zelfs overwegen of het financieel interessant is om jouw occasion te leasen.